Barajlarda Doluluk Alarm Veriyor
Ankara’daki barajlarda doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde düşerek yüzde 19,42 seviyesine geriledi. Aktif kullanılabilir su oranı ise yüzde 8,52’ye kadar düştü. ASKİ’nin verilerine göre, kente su sağlayan 1 milyar 585 milyon metreküplük barajlarda mevcut doluluk, 20 Ağustos itibarıyla 307 milyon metreküple ölçüldü. Geçen yıl aynı tarihte doluluk oranı yüzde 39,41 seviyesindeydi.
İçme Suyu Stoku Kritik Seviyede
Şehre günlük 1,7 milyon metreküp su verilirken, mevcut doluluk dikkate alındığında Ankara’nın içme suyu üç aydan kısa süreyle yetebilecek durumda. Çubuk-2, Çamlıdere, Kurtboğazı, Kavşakkaya, Eğrekkaya, Akyar ve Peçenek barajlarında su seviyesi alarm verici ölçüde düştü.
Barajlarda Görüntüler Endişe Veriyor
AA ekibinin barajlardan yaptığı gözlemlerde, Çamlıdere, Kurtboğazı, Akyar ve Eğrekkaya barajlarında suların yer yer 40-50 metre çekildiği görüldü. Bu durum, barajlardaki eski yerleşim alanları, ev kalıntıları ve adacıkların gün yüzüne çıkmasına neden oldu.
Uzmanlardan Uyarı
Uzmanlar, kurak yaz ve yetersiz yağışın su seviyelerini ciddi şekilde etkilediğini belirterek, tasarruf önlemlerinin önemine dikkat çekiyor.